Doha in de woestijnstaat Qatar

Doha

Ervaar zelf de woestijnstaat Qatar en ga op excursies en tours. Hier vertel ik je welke tours en excursies we hebben gedaan in Qatar vanuit Doha en welke de moeite waard zijn. Onze ervaring van reizen vanuit de stad Doha naar de woestijn en de zee.

Dhow-cruise bij zonsondergang langs de skyline van Doha

Een dhow cruise (een oude traditionele zeilboot) bij zonsondergang is een van mijn tips voor je vakantie in Qatar. Hier kunt u ontspannen en de skyline van Doha voorbij zien trekken. De wisseling tussen dag en nacht is indrukwekkend. De reis duurt ongeveer 1,5 – 2 uur.

Deze boten werden vroeger gebruikt om naar parels te duiken. Vandaag de dag streeft niemand naar de voormalige belangrijkste bron van inkomsten van Qatar. Kunstparels zijn te goedkoop geworden. Dankzij Qatar’s snelle welvaartsstijging door de ontdekking van olie- en gasbronnen, is het niet langer nodig om dit vaak riskante beroep uit te oefenen.

Woestijnsafari door zandduinen

Door duinen rijden op zand? Precies mijn ding. Als je snel zeeziek wordt, heb je hier misschien niet zoveel plezier. Ik hou van ritten vol actie. Zodra de banden leeglopen om meer grip te hebben in het hete zand, krijg ik een grijns op mijn gezicht.

We rijden naar het woestijnkamp Regency Sealine Camp en racen door het diepe zand over grotere en kleinere duinen. Volgens Hameed passeren we het meest gefotografeerde motief van Qatar: de binnenzee van Khaur al-Udaid. Hier dringen de wateren van de Perzische Golf bij vloed diep de woestijn in en overstromen de valleien van de duinen.

De binnenzee Khour al-Udaid in Qatar

We zijn hier net voor eb en vloed. Alleen dankzij bandensporen in het ondiepe water beseffen we dat bij absoluut laag water alles droog staat. Een passage is niet mogelijk als er nog water is. Aan de horizon zien we de zee.

Het zwemmen in zee gaat niet door. Een zandstorm nadert zeer snel. Ik heb dit spektakel nog nooit meegemaakt, dus ik sta versteld hoe snel het donker, winderig en zanderig wordt. Deze natuurkracht is een ervaring op zich.

Hoe gevarieerd Qatar is, kun je zien als je aankomt in Al Thakira. Hier stappen we over van auto naar kajak. Alleen of met z’n tweeën.We peddelen door mangroven, op zee en komen uit op een klein schiereiland. Als je geluk hebt, zie je hier flamingo’s. Sommige konden we al van ver zien. Te ver weg met GoPro om er een foto van te hebben voor je.

Kajakken in de mangroven en de zee bij Al Thakira

Kamelenraces zijn een echt hoogtepunt in Arabische landen, hoor ik keer op keer. Helaas ben ik er altijd op de verkeerde dagen en tot nu toe heb ik altijd de races gemist.

Daarom zien we ook de vele kamelen die trainen op de kamelenracebaan (of liever tracks) in Qatar. Ik zou die kleine met zweep zwaaiende knapzakrobots graag live zien. Tot nu toe heb ik er alleen video’s van kunnen bekijken.

De Al Shahaniya Camel Track ligt ongeveer 40 km buiten Doha. Factor in verkeersopstoppingen. Het bezoeken van de training is gratis. Eerlijk gezegd weet ik niet of er op wedstrijddagen entree wordt geheven.

Doha in de woestijnstaat Qatar
Schuiven naar boven