Is vlees gezond of schadelijk voor de mens?

Vlees

“Vlees is een stukje vitaliteit” was de reclameslogan waaronder het bedrijfsleven in de vleesindustrie decennialang goed deed. Vlees werd als gezond beschouwd. Daarnaast was frequente vleesconsumptie een statussymbool, omdat niet iedereen zich een dagelijkse vleesmaaltijd kon veroorloven. Tegenwoordig haalt vlees echter veel negatieve krantenkoppen: een hoge vleesconsumptie wordt verdacht van het bevorderen van kanker, jicht en hart- en vaatziekten, en we blijven lezen over nieuwe vleesschandalen.

Daarnaast worden er bij het vetmesten medicijnen gebruikt die onze gezondheid in gevaar brengen en het milieu vervuilen. Desondanks is de vleesconsumptie in Duitsland de afgelopen jaren nauwelijks gedaald, momenteel ligt deze iets boven de 60 kilogram per hoofd van de bevolking per jaar.

Maar wat is nu eigenlijk juist? Is vlees goed voor ons of niet? Vlees vanuit voedingsoogpunt – een positieve balans

Vlees levert veel eiwitten met een hoge biologische waarde en veel belangrijke voedingsstoffen, vooral ijzer, zink, selenium en B-vitamines. Spiervlees bevat ongeveer 22 procent eiwitten, waaronder veel essentiële eiwitten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Vlees bevat weinig vet, omdat dit vaak royaal wordt verwijderd. De steeds jongere slachtdieren zijn sowieso minder zwaarlijvig. Aan de andere kant is het aandeel verzadigde vetzuren minder dan 50 procent. Vlees van weiderundvee presteert bijzonder goed: het heeft een gunstigere verhouding van omega-3 tot omega-6-vetzuren en bevat meer geconjugeerde linolzuren (CLA), waarvan studies hebben aangetoond dat ze antikanker- en antioxiderende effecten hebben en een gunstig effect op de vetstofwisseling. De mate waarin deze resultaten geëxtrapoleerd kunnen worden naar de mens is echter nog niet definitief opgehelderd. Op het gebied van voedingsstoffen presteren rund en varkensvlees beduidend beter dan pluimvee. Varkensvlees levert veel vitamine B1 en B6, rundvlees scoort met ijzer, zink en vitamine B12.

Dierlijk ijzer wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en verwerkt. Dus is vlees gezond?

Weet je niet hoe je vlees moet bereiden? Kijk dan eens op https://www.gehaktbrood.eu/.

Is vlees gezond of schadelijk voor de mens?
Schuiven naar boven