Smartwatch vs. fitnesshorloge: wat is het verschil?

iphone-

Talloze mensen gebruiken hun smartwatch nu voor het dagelijks leven en hun fitnesshorloge voor hun sportieve activiteiten. In de loop van de tijd zijn beide producten erg op elkaar gaan lijken in hun functies, wat betekent dat veel gebruikers maar één horloge hebben.

Smartwatch helemaal trendy

Smartwatches zijn momenteel erg trendy. De slimme horloges hebben tal van functies die bedoeld zijn om het dagelijks leven van de gebruiker te vereenvoudigen. Wereldwijd zijn er al zo’n 140 miljoen smartwatches en fitnesstrackers verkocht. Oplopende trend. Toch zijn veel gebruikers niet op de hoogte van het verschil tussen smartwatches en fitnesshorloges of polsbandjes met fitnesstrackers. Feit is dat smartwatches en fitnesshorloges vergelijkbare functies en instelmogelijkheden bieden. Over het algemeen heeft de smartwatch echter meer functies dan een fitnesstracker. Het geïntegreerde touchscreen zorgt voor een betere bediening terwijl de functies gesynchroniseerd zijn met de smartphone. Er kan bijvoorbeeld een simkaart worden geïntegreerd om direct via het mobiele horloge te kunnen bellen. Tegelijkertijd biedt de smartwatch de mogelijkheid om apps als messenger-diensten te installeren en om de pols te chatten en e-mails te bewerken. Synchronisatie met de cloud, bijvoorbeeld om agenda-items bij te werken, en fitnessprogramma’s met sensoren zijn ook inbegrepen.

In de Top 5 Smartwatches kun je zien welk model deze functionaliteit heeft.

Exclusief voor fitness

Fitnesstrackers worden daarentegen uitsluitend gebruikt voor fysieke activiteit door fitnessgegevens vast te leggen of trainingsprogramma’s af te spelen. Hun typische functies zijn bijvoorbeeld het vastleggen van sportactiviteiten, de afgelegde dagafstanden, alle genomen stappen, slaapfasen, hartslag en uw eigen stressniveau. Als een gebruiker gebruik wil maken van andere functies zoals telefonie, chat of mail, dan kan dat met een fitnesshorloge niet. Ook een ingebouwde GPS-module of andere functies ontbreken. De belangrijkste voordelen van fitnesstrackers zijn hun prijs en grootte. In de meeste gevallen zijn ze goedkoper en smaller dan smartwatches, waardoor veel amateursporters de praktische opnameapparaten kunnen kopen.

Aanzienlijke verschillen

Smartwatch en fitnesshorloge hebben ook andere verschillen die ze duidelijk van elkaar scheiden. Hoewel smartwatches uitgebreider zijn met hun functies, vragen de afzonderlijke functies veel batterijvermogen. Als de afzonderlijke toepassingen, zoals sporttrackers, te lang worden gebruikt, moet de batterij vaker worden opgeladen. Sommige smartwatches zitten dan ook na minder dan 24 uur weer op het stopcontact, terwijl een fitnesshorloge tot wel twee weken onafgebroken in gebruik kan zijn. Hoewel sommige smartwatches langer meegaan, zijn fitnesstrackers over het algemeen duurzamer.

Daarnaast verschillen de displays vaak sterk in grootte en vorm. In de meeste gevallen zijn fitnesshorloges langwerpig, terwijl een smartwatch er vaak uitziet als een klassiek horloge. Sommige fitnesstrackers zijn ook uitgerust met een OLED-display. Resolutie en helderheid liggen echter ver onder de prestaties van smartwatches.

Hybriden zijn in opkomst

Inmiddels zijn de individuele verschillen in smartwatches en fitnesshorloges niet meer duidelijk. Als gevolg hiervan verschijnen hybriden, die de centrale functies als fitnesshorloge vakkundig combineren. De hybride horloges zijn onder andere uitgerust met een groot aantal trainingsprogramma’s en bieden tegelijkertijd de mogelijkheid om extra apps te installeren. Welke apps precies geïnstalleerd kunnen worden, hangt af van het model. Dus als iemand een fitnesshorloge of een smartwatch wil kopen, moet hij ofwel kiezen tussen jouw twee apparaten of sommige functies gebruiken met een hybride.

Smartwatch vs. fitnesshorloge: wat is het verschil?
Schuiven naar boven