Vergrootglas

Vergrootglas

Vergrootglazen zijn eenvoudige optische apparaten waarmee u objecten kunt zien die veel groter zijn dan met het blote oog. Het maakt gebruik van het feit dat een convergerende lens een vergroot en rechtopstaand beeld creëert wanneer het object zich binnen de eenvoudige brandpuntsafstand van de lens bevindt.

Vergrootglazen zijn eenvoudige optische apparaten waarmee u objecten kunt zien die veel groter zijn dan met het blote oog. Ze zijn verkrijgbaar in zeer verschillende maten en uitvoeringen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om met kleine voorwerpen te werken (horlogemakers, fijnmechanica), om de details van voorwerpen (postzegels, munten) van dichterbij te bekijken of voor wetenschappelijk onderzoek, b.v. B. van plantendelen.

Als je met een vergrootglas naar een object kijkt, is het beeld dat je ziet vergroot, goed leesbaar en rechtopstaand. Het is ook een virtueel (schijnbaar) beeld, dus het kan niet op een scherm worden vastgelegd.

Structureel gezien is een vergrootglas een convergerende lens. Het wordt zo dicht bij het object gebracht dat het zich binnen de brandpuntsafstand van de lens bevindt. Met behulp van de karakteristieke stralen (parallelle straal, brandpuntstraal, centrale straal) kan dan het beeld van het object worden geconstrueerd. Met een objectafstand die kleiner is dan de brandpuntsafstand ontstaat er altijd een vergroot, rechtopstaand, niet-gespiegeld en virtueel beeld.

De maximale vergroting van het vergrootglas is afhankelijk van de brandpuntsafstand van de gebruikte lens. Als u de brandpuntsafstand kent, kunt u de vergroting V berekenen met behulp van de vergelijking:

V=s0f s0 duidelijke visuele afstand (25 cm) f brandpuntsafstand van de lens

De meeste vergrootglazen werken met een vergroting van 2x tot 10x.

Vergrootglas
Schuiven naar boven