Wat zijn ETF’s?

ETF

Een ETF is een replica van een beursindex: in het eenvoudigste geval neemt een fondsmaatschappij uw geld en dat van andere beleggers en koopt alle effecten die in de index zijn opgenomen. De meeste zijn aandelen of obligaties. Laten we als voorbeeld de Nederlandse aandelenindex AEX nemen: Deze index laat zien hoeveel de 40 grootste beursgenoteerde bedrijven in NEderland waard zijn. Een ETF die de Dax in kaart brengt, zou nu precies deze 40 aandelen kopen – en dan net als de AEX in waarde stijgen.

Erg populaire is het bijvoorbeeld om te beleggen in de beste ETF Nederland, die ook behoorlijk wat rendement opleveren.

Beleggers investeren “in de markt”

Een aandelenindex vat vaak de bedrijven samen die op de beurs het meest waard zijn – d.w.z. waarvan de beurskoers vermenigvuldigd met het aantal aandelen het hoogste bedrag oplevert (beurswaarde). Tegelijkertijd zijn dit de bedrijven die het populairst zijn bij de brede massa van investeerders. Er wordt dan ook gezegd dat een aandelenindex “de markt vertegenwoordigt”. Het doel van een ETF is om het exacte rendement dat de index oplevert te evenaren. Een ETF probeert niet slimmer en beter te zijn dan de brede massa van beleggers door specifiek individuele aandelen te selecteren. Met een ETF kun je makkelijk en goedkoop meedoen in de markt, je volgt de meerderheid. Welke aandelen in de index terechtkomen, wordt meerdere keren per jaar gecontroleerd. Als de samenstelling van de index verandert, verbetert ook de ETF.

ETF’s zijn onverslaanbaar goedkoop

Deze strategie geeft ETF’s een groot voordeel: ze kosten aanzienlijk minder dan fondsen waarbij een fondsbeheerder aandelen individueel selecteert (zogenaamde actieve fondsen). Niet alleen betaal je beduidend minder of helemaal geen commissie voor de bemiddeling (aankoop) van ETF’s. In het beste geval bedragen de lopende kosten slechts een zevende van de kosten van actieve fondsen. In de ETF blijft vanaf het begin meer van de werkelijke prestatie behouden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat slechts zeer weinig actief beheerde fondsen op lange termijn beter presteren dan het grote publiek, zelfs na aftrek van alle kosten. Dit is een van de redenen waarom Finanztip aanbeveelt om alleen passief te beleggen in Exchange Traded Funds bij het beleggen in aandelen.

Als u meer wilt weten over de samenstelling van de individuele kosten van ETF’s, lees dan het gedeelte Kosten hieronder. Hoe een ETF werkt: verschillende typen Indexfondsen benaderen de taak van het repliceren van een aandelenindex op verschillende manieren. Er zijn twee verschillende soorten ETF’s. Ook de manier waarop beleggers participeren in bedrijfswinsten (dividenden) kan verschillen.

Fysieke ETF – Als een ETF gewoon de effecten (aandelen) in de index koopt, spreken experts van een fysiek replicerende ETF. Ze zijn over het algemeen erg populair bij beleggers omdat ze gemakkelijk te begrijpen en transparant zijn: beleggers weten altijd precies in welke effecten ze zojuist hebben belegd. Het kan ook voorkomen dat een ETF niet alle aandelen koopt, maar alleen een geoptimaliseerde selectie (Engelse Optimized Sampling).

Synthetische ETF – In plaats van individueel aandelen te kopen, kan de ETF-aanbieder ook de gewenste prestatie laten garanderen door een bank. In ruil daarvoor ontvangt de bank een mand met bekende aandelen van de ETF-aanbieder. Deze uitwisseling kan uiteindelijk voor beide betrokken partijen goedkoper zijn.

Wat zijn ETF’s?
Schuiven naar boven